Blog

Veroorzaakt hielspoor pijn?

by in Hielspoor September 9, 2018

Hielspoor is een verkalking

Hielspoor is een verkalking aan het hielbeen. Simpeler kan het niet verwoord worden. In mijn andere stukken heb ik kort aangekaart dat hielspoor en fasciitis plantaris niet gelijk staan aan elkaar. In dit stuk zal ik hier wat dieper op hielspoor pijn in gaan, zodat de lezer meer begrip krijgt over de verkalking onder de hak.

Hielspoor pijn een klacht dat 1 op de 10 mensen ooit treft. Zo’n 2 miljoen mensen worden jaarlijks behandeld voor hielspoor-fasciitis plantaris (FP). Vaak worden foto’s genomen om te kijken of er een verkalking aanwezig is, terwijl het onduidelijk is of de verkalking de symptomen veroorzaakt.

Waar komt hielspoor pijn vandaan?

Er zijn onderzoekers die ervan uitgaan dat een verkalking ontstaat door een constante tractie van de omliggende weefsel, wat leidt tot ontstekingen. Andere onderzoekers denken dat de verkalking de primaire oorzaak is van pijn met FP. Weer anderen zeggen dat de verdikking van de fascia plantaris en abnormaliteiten van de vetlaag onder de hiel meer geassocieerd is met FP.
Er zijn wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat er mensen zijn met hielspoor (verkalking), maar geen pijn ervaren. Zo zijn er ook mensen die PF hebben zonder een aanwezigheid van een verkalking.

In een onderzoek hebben ze gekeken of er een relatie bestaat tussen de pijn bij PF en de vorm en grootte van de verkalking

Het onderzoek

De onderzoekers hebben de verkalking verdeeld in 4 categorieën, namelijk:
0 = Geen verkalking aanwezig
1 = Horizontale verkalking (A in de afbeelding)
2 = Verticale verkalking (B in de afbeelding)
3 = Haak vormige (C in de afbeelding)

Uitsteeksel bij hielspoor

Daarnaast hebben ze ook gekeken naar de grootte van de verkalking. De onderzoekers concluderen hielspoor pijn die de patiënten ervaren niet afhankelijk is van de vorm en grootte van de hielspoor. Het was zelfs zo dat degenen met een afwezige of een kleine verkalking een ergere FP vertoonden op de MRI.

..neither the spur shape nor size was found to significantly correlate with different levels of patient function and pain.

Advies

Mijn advies aan de mensen met een hielspoor-fasciitis plantaris is als volgt.

Laat je niet gek maken door verschillende verhalen dat de uitsteeksel onder je hak moet worden verwijderd etc.. Ook al hebben ze geconstateerd dat er daadwerkelijk een uitsteeksel aanwezig is. Hecht daar niet veel waarde aan en maak je vooral niet al te veel zorgen, wat juist een averechts effect kan hebben op de pijn.

Verkalking ≠ pijn

Hielspoor/fasciitis plantaris is goed te behandelen. Geef de hoop niet op.

Lees de ervaring van cliënten

Faruk Kaya
Therapy and Fit

Copyright © Alle rechten voorbehouden.

Geraadpleegde literatuur

  • Ahmad J, Karim A, Danile JN. Relationship and Classification of Plantar Heel Spurs in Patients With Plantar Fasciitis. Foot Ankle Int. 2016 Sep;37(9):994-1000

Leave a Reply