Blog

Wet cupping en detox werking (1)

by in Cupping therapie October 10, 2018

Detox in het algemeen

Detox! Voor velen een bekend begrip en een redelijk hot topic waar vele discussies om draaien. Het detoxen opzich krijgt veel kritiek, omdat vele producten op de markt niet wetenschappelijk zijn onderbouwd en mensen vooral aan het claimen zijn. De ervaring van mensen die profijt hebben bij het detoxen wordt toegeschreven aan calorie restrictie etc. Dit is allemaal leuk en aardig, maar dat is niet waar ik op wil focussen. Waar ik het over wil hebben is niet het detox dieet, maar wet cupping en detox. Klinkt zweverig, maar is dat het ook?

Toxines in het lichaam

Als we het hebben over toxines gaat het vaak over zware metalen, die we middels verschillende wegen binnen krijgen. Belangrijk om te weten is dat we deze metalen nodig hebben, maar dat de overmatige aanwezigheid schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Het gaat dus om de hoeveelheid. We zien dat met de tijd de productie en consumptie van deze toxische zware metalen stijgt.

Wet cupping en detox

Verschillende zware metalen worden met verschillende klachten en ziektes in verband gebracht

Lood

Lood wordt volgens de EPA(Environmental Protcetion Agency) gezien als kankerverwekkend. Daarnaast heeft het bijvoorbeeld mogelijk invloed op het ontstaan van hoofdpijn, vermoeidheid, artritis, slapeloosheid. In een ander artikel zal ik kort er op in gaan waar deze zware metalen van afkomstig zijn en wat ze kunnen doen in ons lichaam.

Kwik

Het heeft mogelijk invloed op het ontstaan geheugen problemen, tremors, verhoogde bloeddruk, depressie, vermoeidheid

Aluminium

Het heeft mogelijk invloed op het ontstaan van zweertjes, diarree, Alzheimer en/of een verminderde balans.

Zo zijn er verschillende soorten metalen die in verband worden gebracht met verschillende soorten klachten en ziektes (zie hier). Dit wetende hebben sommige mensen hier goed op ingespeeld en verschillende commerciële producten op de markt gebracht, waarbij ze beweren dat je deze metalen kunt verwijderen en dus gezonder zult worden. Blijkbaar zonder enig wetenschappelijk bewijs.
Wel blijkt uit sommige onderzoeken dat sommige voedingsbestandsdelen mogelijk detox eigenschappen te bezitten.

“Although there is currently no evidence to support the use of commercial detox diets for removing toxic substances from the body, there are some preliminary studies suggesting that certain nutritional components possess detoxification properties.”

Huidige behandelingen en wet cupping en detox

Er wordt beweerd dat er tot de dag van vandaag geen goede behandeling bestaat om deze toxines te verwijderen. Wel worden er verschillende middelen geprobeerd zoals sauna en het gebruik van chelatie, waarbij bijvoorbeeld te veel aan ijzer uit het lichaam wordt verwijderd. Er zijn verschillende detox programma’s zoals de Hubbard Purification Rundown. Deze programma werd toegepast bij de reddingswerkers die blootgesteld waren aan chemicaliën na het instorten van de WTC. Ook werd de programma gebruikt voor 14 brandweermannen met geheugenproblemen. Na de programma scoorden ze beter op de geheugentest. De programma bestond voornamelijk uit niacine supplement, sauna en oefeningen/training.

In mijn volgende stuk zal ik ingaan op een andere behandeling dat een mogelijke detox werking heeft: Namelijk wet cupping en detox

Faruk Kaya
Therapy and Fit

Copyright © Alle rechten voorbehouden.

Leave a Reply