Hielspoor

Hielspoor

Wanneer we het hebben over hielspoor wordt er vaak gesproken over een verkalking onder de hak, oftewel een uitsteeksel onder de hak. Dit is per definitie niet fout, maar wanneer ik het heb over hielspoor doel ik op klachten rondom de hak en onder de voet, ongeacht de oorzaak. Eigenlijk heb ik het dan over hielpijn. Men hoeft geen verkalking/uitsteeksel onder de hak te hebben als hij klachten ervaart onder de hak. Zo hoeft een verkalking/uitsteeksel onder de hak ook niet direct pijn te veroorzaken.

De reden dat ik het hielspoor noem is dat vele cliënten pijn rondom deze regio vaak zo benoemen. Ik krijg vaak mensen binnen die vertellen me dat ze hielspoor hebben, terwijl de pijn niet onder de hiel maar bijvoorbeeld iets achter de hak aanwezig is. In deze voorbeeld is er geen sprake van hielspoor ,maar wel van hielpijn. Ik focus me met mijn behandelingen dan ook op hielpijn wat omvattender is, inclusief hielspoor, waardoor ik optimale resultaten behaal.

Weetje

Ongeveer de helft van de mensen met een peesplaatontsteking onder de voet hebben te maken met hielspoor

Ervaring Marjon met hielspoor

Oorzaak hielspoor

Er zijn verschillende mogelijke onderliggende oorzaken van pijn onder en/of rondom de hiel (hielpijn). We kunnen deze klachten verdelen in vier groepen, namelijk: Onderkant voet, achterkant voet, binnenkant voet en buitenkant voet. Ik zal alleen de klachten toelichten, die meer in de buurt van hielspoor komen. Dat zijn de klachten die vallen onder de groep “onderkant voet”

 1. Hielspoor en Fascitis plantaris

  Fascitis plantaris is een klacht aan de peesplaat onder de voet. Vaak wordt uitgegaan van een ontsteking aan deze peesplaat, waardoor er gesproken wordt van fascitis (“itis” staat voor ontsteking). In meerdere wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat hier zelden sprake van is en dat er sprake is van een degeneratie van de peesplaat en wordt er gesproken van fasciosis. Het is ook mogelijk dat degeneratie en ontsteking tegelijk aanwezig zijn, zoals dat het geval is met pezen.

  Van de cliënten die fascitis plantaris hebben, hebben ongeveer de helft ook een verkalking onder de hak, dus hielspoor.

 2. Calcaneale stress fractuur

  Calcaneale stress fractuur is een stress fractuur van de hak wat ontstaat door overbelasting. Een botscan of een MRI is nodig om te bevestigen of er een stress fractuur aanwezig is. De locatie is vaak in de buurt van de overgang van beneden naar boven, zoals te zien op de foto.

 3. heel pad syndroom

  Heel pad syndroom wordt vaak verward met fascitis plantaris. In tegenstelling tot fascitis plantaris is de pijn aanwezig midden op de hiel en niet aan de voorkant van de hiel. Deze syndroom wordt mogelijk veroorzaakt door een ontsteking of door een schade aan de vetkussentje onder de hiel.

Symptomen

Bij hielspoor en/of peesplaat ontsteking ervaar je de pijn uiteraard onder de hiel. De pijn is het meest herkenbaar en ergst wanneer je een tijdje rust hebt gehad en weer moet gaan staan en lopen. Met de tijd kan de pijn iets verminderen als je wat hebt ingelopen. Als het een ergere pijn niveau bereikt is het voor velen lastig om zelfs te lopen. Dit kan ervoor zorgen dat men moet stoppen met werken(staand werk) en met het sporten. Als de klachten niet worden aangepakt kan dit dus negatieve gevolgen hebben op je kwaliteit van leven.

Ook al heb je van alles geprobeerd

MAAK EEN AFSPRAAK

Wil je graag een leven zonder pijn? Aarzel dan niet om langs te komen voor een afspraak.

Heb je al van alles geprobeerd en vraagt je af of ik je wel kan helpen? Geen probleem, dit begrijp ik volkomen. Daarom geef ik je de optie om kosteloos langs te komen voor kennismaking, het stellen van al je vragen en een kort onderzoek. Hierna beslis je zelf of je behandeld wilt worden of niet. Je bent nergens aan verbonden.

 

Velen die ook van alles hadden geprobeerd hebben nu een leven zonder pijn. Wil jij dat ook? Aarzel dan niet om een afspraak te maken