Blog

Migraine

by in Migraine September 11, 2018

Migraine in Nederland

In Nederland zien we zo’n 2.5 miljoen volwassenen die te maken hebben met migraine. Het komt voor bij 6% van de mannen en 15% van de vrouwen. Het is een neurovasculaire ziekte en komt voor in aanvallen. Zo’n 70.000 Nederlanders krijgen iedere dag een migraineaanval. De aanvallen bij een migrainepatiënt kan er voor zorgen dat de kwaliteit van het leven achteruit gaat. Dit heeft namelijk invloed op school, werk, sociale contacten en sport.

Wat is migraine?

Vaak denken mensen dat migraine een gewone hoofdpijn is. Dit is helaas niet het geval. Het is een neurovasculaire ziekte en komt voor in aanvallen. Er zijn verschillende syptomen van migraine en daarbij is hoofdpijn de meest bekende bij mensen. Alhoewel dit niet altijd het geval is, omdat men ook migraine kan hebben zonder hoofdpijn. Migraine is niet per definitie een chronische aandoening. Het wordt pas gezien als chronisch wanneer men 15 of meer dagen per maand, voor een periode van drie maanden, hoofdpijn heeft. Een normale, niet chronische migraine patiënt kan een aantal keer per jaar een migraineaanval krijgen.

Symptomen migraine

  • In aanvallen
  • Vaak eenzijdig
  • Bonzende – kloppende hoofdpijn
  • Misselijkheid, braken
  • Verergert met inspanning
  • Overgevoeligheid voor licht, geluid en geur

Fases van deze soort hoofdpijn

Migraine kent verschillende fases, namelijk: Waarschuwingsfase, aura fase, hoofdpijnfase en herstel fase. Niet elke fase hoeft bij elke migrainepatiënt aanwezig te zijn.

Waarschuwingsfase

Fase 1-2 dagen en/of een aantaal uur voor de migraineaanval. De tekenen in deze fase vertellen je eigenlijk dat je een migraineaanval gaat krijgen. Enkele mogelijke tekenen van deze fase zijn bijvoorbeeld: Je bent prikkelbaar, je wilt rusten, geeuwen, bleekheid.

Aurafase

Deze fase kenmerkt zich door de neurologische stoornisssen. Deze fase duurt ongeveer max een uur en verdwijnt voordat de hoofdpijn fase begint. De tekenen van deze fase zijn bijvoorbeeld: Krachtverlies, zien van zwarte vlekken/sterren, gevoelsverlies, spraakstoornissen.

Hoofdpijnfase

Dit is de fase waarin de hoofdpijn begint vaak gepaard met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht, geluid en geur. Deze fase duurt ongeveer 4 tot 72 uur.

Herstelfase

Dit is de fase waarin de hoofdpijn wordt verminderd. Het komt vaak voor dat men in slaap valt en wakker wordt nog met of geen lichte hoofdpijn. Deze fase duurt ongeveer 1 tot 2 dagen.

Faruk Kaya
Therapy and Fit

Copyright © Alle rechten voorbehouden.

 

Leave a Reply