Blog

Injecties tegen hielspoor. Effectief of niet?

by in Hielspoor September 9, 2018

Corticosteroïden injecties

Er zijn bestaan verschillende behandelingen voor hielspoor-fasciitis plantaris. Deze behandelingen bestaan bijvoorbeeld uit het geven van spieroefeningen, stretchen, zolen, shockwave, dry needling en corticosteroïden injecties tegen hielspoor.
Corticosteroïden injectie is een ontstekingsremmer en wordt vaak toegepast bij pijn onder de hiel. Het wordt beweerd dat het zowel acute als chronische pijn kan doen verminderen. Een interessante bevinden van de onderzoekers is dat er zelden ontstekingen aanwezig zijn en dat er vaak sprake is van een degeneratie, zoals ik hier heb aangekaart. Als er geen ontsteking aanwezig is, waarom zou je dan een injectie tegen ontstekingen gebruiken? Deze vraag heeft ervoor gezorgd dat de onderzoekers zijn gaan twijfelen over het gebruik van de injecties.

Is het effectief tegen fasciitis plantaris?

Alhoewel de injecties tegen hielspoor een ontsteking remmer is en er zelden ontstekingen zijn, blijken corticosteroïden injecties te helpen. Het helpt, maar het effect is maar van korte duur. In een onderzoek, waarin verschillende onderzoeken zijn onderzocht, werd het effect van placebo en corticosteroïden injecties vergeleken.
De injecties tegen hielspoor bleken alleen de eerste maand beter te werken, terwijl het effect in de tweede en derde maand verdween.
Dit is ook wat we vaak zien in de praktijk. Cliënten die de injecties krijgen zijn maar voor een korte duur af van de klachten. Een belangrijk punt is misschien dat we ook rekening moeten houden met een aantal risico’s.

De risico’s van injecties tegen hielspoor

Het gebruik van deze injecties kunnen negatief invloed hebben op de weefsel. De metabolisme van de cellen, synthese van de vezels(collageen) en de productie van moleculen (proteoglycanen) worden onderdrukt. Mede hierdoor kan er een spontane ruptuur ontstaan. De mogelijke complicaties van injecties kunnen we als volgt opsommen:

  • Ruptuur
  • Atrofie (afname) van de vetlaag
    • Verminderd de absorptie
  • Zenuw beschadiging tgv de injectie
  • Osteomyelitis
  • Verkalking van de fascia plantaris

Advies

Wat moet, dat moet. Als je de pijn echt niet meer kan uitstaan en hebt geen geduld meer, dan zou je een injectie kunnen overwegen om tot rust te komen. Vergeet alleen niet dat dit tijdelijk is en de pijn (vaak) zal terugkeren. Overweeg niet om de injectie vaker te krijgen, dit kan meer kwaad dan goed. Ga ondertussen opzoek naar een mogelijke andere behandeling. Een leven zonder hielspoor is mogelijk, dus geef de hoop niet op.

Wil je graag weten wat ik voor je kan betekenen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Faruk Kaya
Therapy and Fit

Copyright © Alle rechten voorbehouden.

Gebruikte literatuur

  • Tatli YZ, Kapasi S. The real risks of steroid injection for plantar fasciitis, with a review of conservative therapies. Curr Rev Musculoskelet Med (2009) 2:3–9
  • Li Z, Yu A, Qi B, Zhao Y, Wang W, Li P, Ding J. Corticosteroid versus placebo injection for plantar fasciitis: A meta-analysis of randomized controlled trials. Experimental and therapeutic medicine: 9: 2263-2268, 2015

Leave a Reply